Home > Ayuntamientos, Barcelona, Cagadas, Servicios públicos, Sociedad > Comunicat de la FAVB respecte al caos a Barcelona per la imprevisió davant la nevada

Comunicat de la FAVB respecte al caos a Barcelona per la imprevisió davant la nevada

March 19th, 2010
Una de les característiques del neoliberalisme és la submissió dels poders públics davant dels poders econòmics. Fa anys que en veiem exemples d’això, tot i que últimament es multipliquen: la submissió de l’actual ministre d’indústria Miguel Sebastián als lobbys energètics, lobbys mediàtics i discogràfics, per no parlar de la que practica amb els ex-monopolis telefònics que es resisteixen a deixar de ser-ho.O la submissió de l’ex-ministre d’indústria i actual president de la Generalitat José Montilla davant de FECSA-ENDESA. En qualsevol altre país, com explica Vicent Partal a la seva columna de Vilaweb, seria el president de la Generalitat qui cridaria al seu despatx als responsables de l’actual desgavell elèctric per cridar-los a l’ordre. Aquí ha de ser el president qui hagi d’anar a la seu de les elèctriques a oferir col·laboració, mentre desenes de milers d’usuaris porten més de tres dies sense llum. I a sobre, a la roda de premsa de FECSA-ENDESA celebrada ahir 11 de març, aquesta empresa elèctrica declara que encara no garanteix el retorn a la normalitat fins la setmana pròxima, i tira pilotes fóra tot i carregant contra els opositors a la línia de Molt Alta Tensió (MAT). Es poden permetre perfectament fer aquestes declaracions, probablement no els passarà res per aquest desgavell, si ni tant sols les esquerres de debó reivindiquen que la llum torni a ser un servei públic de titularitat pública.Ningú discuteix el caràcter d’excepcionalitat d’un episodi metereològic com aquest, però sí la imprevisió absoluta que va fer que es paralitzés la vida del país. Potser la part més tragicòmica d’aquesta història és que la nevada agafés a l’actual conseller d’interior a Mallorca, o que mentre el sr. Boada anava anunciant que no quedava ningú aïllat desenes de persones que sí que ho estaven a trens i carreteres estiguessin trucant a diverses ràdios desmentint aquestes afirmacions. Però no fem broma amb això: ja hi ha hagut alguna mort: com a mínim pel fum dels generadors.

A Barcelona, la situació va ser caòtica per la imprevisió de les autoritats, també les municipals. Us reproduïm el comunicat de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) on es denuncia aquesta imprevisió.

Caos a Barcelona per la imprevisió davant la nevada

Davant del caos provocat a Barcelona per la nevada que es va produir ahir 8 de març, degut a la nul·la o insuficient resposta dels mecanismes d’emergències i de protecció civil,  des de la Favb volem manifestar:

1.La nevada a cotes baixes havia estat pronosticada com a mínim 72 hores abans de produir-se.

2.No es van fer crides a la ciutadania de Barcelona demanant que no es fes servir el cotxe ni que es limitessin els desplaçaments innecessaris, ni tampoc no es va suggerir, com sí que es va fer a d’altres poblacions, la suspensió de classes. El col·lapse de la Ronda de Dalt durant hores va ser una bona mostra d’aquesta imprevisió.

3.La direcció de TMB va decidir retirar els autobusos pel risc d’accidents a les 17 hores, decisió que es va anunciar a la ràdio i la televisió. Però no es  van posar  anuncis a les parades, de forma que moltes persones es van trobar autobusos inexistents. Considerem que la decisió de retirar els autobusos va ser encertada per tal d’evitar accidents, però s’hauria d’haver garantit la informació i presència de màquines llevaneus en aquelles línies que serveixen a barris que no tenen metro.

4.Tot i veure i preveure durant tot el dia l’abast del temporal no es va fer visible un operatiu que garantís la qualitat de las vies principals de la ciutat, com ara operaris i màquines llevaneus. Igualment les de connexió amb l’àrea metropolitana, resultant una situació caòtica respecte la mobilitat.

5.La coordinació amb la resta de municipis metropolitans ha estat poc efectiva o inexistent i això ha provocat la nul·la garantia de funcionament del  transport públic;  tramvia, autobús i algunes línies de metro.

6.Resulta especialment greu que els accessos a l’Hospital de la Vall d’Hebron quedessin tallats a la tarda, quan es tracta d’un dels hospitals de la ciutat que suporten més urgències a Barcelona.

7.La situació que es va generar ahir posa de manifest la precarietat de la xarxa ferroviària de rodalies, que es va col·lapsar en diversos punts de la xarxa tant a l’Àrea Metropolitana com a la resta del país.

Tot l’expressat posa de manifest que l’actual model de transport a Barcelona, que prioritza la circulació dels vehicles privats i en canvi compta amb una xarxa de transport públic que es col·lapsa davant d’inclemències meteorològiques, és clarament insostenible, ara i en el futur.
Exigim informació i la revisió exhaustiva dels mecanismes d’emergència a Barcelona en casos de climatologia excepcionals i que siguin públics els protocols i les prioritats que s’estableixen en aquests casos.

Barcelona, 9 de març de 2010″
enfocant.net 12 Març 2010

 

Ayuntamientos, Barcelona, Cagadas, Servicios públicos, Sociedad , , , ,

Leave a Reply